Vijftiende vertelbankje van Waddinxveen in Park Triangel

Gisteren, dinsdag 5 december, kreeg Park Triangel hoog bezoek. Nee, niet van Sinterklaas. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis heeft Park Triangel bezocht om de vijftiende vertelbank in Waddinxveen officieel in gebruik te nemen. Het vertelbankje staat aan de Parklaan tussen het speeleiland en de scholen.

“Je kun het je bijna niet voorstellen als je al die mooie huizen ziet in Park Triangel”, vertelt de heer Ton Broer, initiatiefnemer van de vertelbankjes en adviseur van het Historisch Genootschap Waddinxveen. “Dit was één groot moeras. Ze ontdekten al snel dat de bodem van turf een uitstekende brandstof was. Zo zijn grote stukken land afgegraven en zijn de plassen ontstaan. De vertelbankjes houden niet alleen de geschiedenis levend. Ze zijn ook een rustpunt waar je met elkaar in gesprek raakt. Als je de verhalen kent en deelt, voel je je ook meer verbonden. Zo is Waddinxveen meer is dan alleen de plek waar toevallig je huis staat.”

[lees verder onder de foto]
[van links naar rechts op de foto: burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis, adviseur Ton Broer en voorzitter van het Historisch Genootschap Henk de Bas]

Het eerste bankje is in 2014 geplaatst op het Stationsplein. In samenwerking met de gemeente zijn de vertelbankjes uitgegroeid tot een concept. “De vertelbankjes zijn alleen mogelijk dankzij een donatie. De schenker gaat de eeuwigheid in met de vermelding van zijn naam op het bankje. Het bankje staat op een ondergrond van stoeptegels waaronder één met het wapen van Waddinxveen. Ernaast staat een fotopaneel over de geschiedenis van deze plek. Verder kleedt de gemeente de plek aan met een kleine haag en een prullenbak.” En hoeveel bankjes komen er nog bij? “Hoeveel jaar heb ik nog? Ik ben nu 83 jaar. Er is in ieder geval nog één bankje in voorbereiding.”

 

Tip! Wil je een wandeling of een fietstochtje maken langs alle vertelbanken? Kijk dan op de website hgwaddinxveen.nl voor alle locaties en download de routekaart.