Nul op de meter en nooit meer rennen voor de trein


Gefeliciteerd! De eerste bewoners van de Nul-op-de-Meter-woningen van Tudortuinen hebben op 14 oktober de sleutels ontvangen. Tudortuinen ligt in de buurt Parkweide, tegenover het station in Park Triangel. Het gaat in totaal om 78 woningen, waarvan 58 NOM- oftewel Nul-Op-de Meter-woningen en 20 energieneutrale appartementen.

Stijlvol wonen en duurzaamheid gaan prima hand in hand
“Tudortuinen laat zien dat stijlvolle architectuur en duurzaamheid uitstekend samengaan”, vertelt Michiel Vork van Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen. “Het zijn karakteristieke appartementen, rijwoningen, twee- en drie-onder-een-kapwoningen en royale, statige herenhuizen. Iedere woning is anders en heeft een eigen karakter: een bijzonder detail of versiering, een veranda, een klassieke schoorsteen, een witte vakwerkgevel of een gevel van gemêleerde baksteen met hout en dat verspringend en asymmetrisch. Het maakt het speels en statig tegelijk.

Bij de Engelse Tudorstijl uit de Middeleeuwen, denk je al snel aan kou, tocht en vocht, maar Tudortuinen is heel comfortabel. Vloerverwarming in de winter en vloerkoeling in de zomer zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. En zonder radiatoren heb je meer vrijheid om het zelf in te delen.

Alle duurzame technieken zijn ingezet: hoogwaardige muurisolatie en triple glas, een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, een warmtewisselaar die de restwarmte van het douchewater recyclet, een warmte-terug-winsysteem dat warmte uit ventilatielucht hergebruikt en een batterij aan zonnepanelen geïntegreerd in het dak. De appartementen verbruiken nog een beetje energie voor huishoudelijke apparaten en verlichting, maar de NOM-woningen verbruiken helemaal geen energie meer en dat scheelt heel veel geld.”

En ook nooit meer betalen voor energie
In december verruilt familie de Bruijn hun jaren zestig woning in Alphen aan de Rijn voor een statig herenhuis in Park Triangel. Jurgen de Bruijn: “We zochten meer ruimte, maar het moest wel betaalbaar blijven. Dat is gelukt: het huis is twee keer zo groot en duizend keer duurzamer. Dat duurzame gaf voor ons de doorslag. We betalen natuurlijk nog wel vastrecht maar hebben nooit meer kosten voor energie én we dragen zo ons steentje bij aan een duurzamere wereld! Dat vinden we belangrijk. En we hebben straks vijf slaapkamers. De jongens, van vier en zes jaar, krijgen een eigen kamer en samen een aparte speelkamer. Mijn vrouw en ik slapen op de tweede verdieping en delen de werkkamer. Lekker. Alles is ruim en nieuw. Vloerverwarming in de winter en koeling in de zomer. We kijken er echt naar uit. Verder is de ligging ideaal, pal tegenover het station. Vanuit huis zien we de trein aankomen. Mijn vrouw zei al: ‘Nu hoef ik nooit meer te rennen voor de trein.’”

 Zie in het fotoalbum onder dit bericht een aantal foto's van Tudortuinen.