Nieuw station Waddinxveen Triangel officieel geopend

De R-net lijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda heeft er een nieuw station bij: Waddinxveen Triangel. Reizigers uit de woonwijken Park Triangel, Zuidplas en bedrijventerrein Coenecoop kunnen daarmee ieder kwartier vlak bij huis of werk op de trein stappen. Op 15 februari werden het station en de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel officieel in gebruik genomen.

Gedeputeerde Floor Vermeulen: 'De nieuwe woonwijk Park Triangel groeit naar 2700 woningen. Aantrekkelijk openbaar vervoer is daarom belangrijk. En dat bieden we nu met dit treinstation. De R-net treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is een schoolvoorbeeld van hoe de provincie, gemeenten, ProRail en NS ov-lijnen in de regio kunnen aanpakken. Reizigers hebben daar profijt van!'

Fietsenstalling Victoriaanse stijl
Aan de kant van Park Triangel heeft de gemeente Waddinxveen een stationsplein gerealiseerd met parkeerplaatsen, een kiss&ride strook en een opvallende fietsenstalling in Victoriaanse stijl, aansluitend op de architectuur van de nieuwe wijk. ‘Het nieuwe station is enthousiast ontvangen door de huidige bewoners’, aldus wethouder Kees de Jong van Waddinxveen. ‘Ook voor nieuwe bewoners vergroot het de aantrekkelijkheid van de wijk. Juist omdat het er al is voordat de wijk is afgebouwd’.

Lichte fiets- en voetgangerstunnel
In opdracht van de provincie Zuid-Holland realiseerde ProRail het station en de fiets- en voetgangerstunnel. ‘We zijn trots op dit nieuwe station,’ vertelt regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail. ‘Het is het tweede R-net station in Nederland. Bij het ontwerp van de tunnel is veel aandacht besteed aan licht en zicht. Daarmee ontstaat een veilige en snelle verbinding tussen de oost- en westkant van Waddinxveen.’ Jeroen Alting von Geusau, NS Regiodirecteur Zuid: ‘Met de opening van station Waddinxveen Triangel kunnen reizigers hier dichterbij huis of kantoor op de trein stappen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een goede samenwerking tussen de provincie, gemeente, ProRail en NS de reis comfortabeler kan maken voor onze reizigers.’

Verbeteren bereikbaarheid regio
Het nieuwe station Waddinxveen Triangel was de laatste grote stap in de kwaliteitsverbetering van de spoorlijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De ov-verbinding draagt bij aan de bereikbaarheid van de regio. Andere belangrijke stappen waren de introductie van de R-net treinen in december 2016, de frequentieverhoging van twee naar vier treinen per uur in september en de opening van station Boskoop Snijdelwijk in december 2017.

Verdere maatregelen
In de loop van 2018 en 2019 worden nog meer maatregelen genomen op de lijn. De gemeente Waddinxveen voert verbeteringen door in de omgeving van de stations Waddinxveen en Waddinxveen Noord. In 2019 past ProRail de perronhoogte aan op deze stations én op station Boskoop, zodat een gelijkvloerse instap op alle stations mogelijk is. Ook het meubilair op de perrons wordt dan vervangen.